Hagyományok

„Akinek nincs múltja, jövője sincs.”

Iskolánk átadása óta (1984) alakulnak és változnak hagyományaink a környezeti változások, kollégák és diákok kérésének, ötleteinek hatására. Névadónk Széchenyi István tiszteletére minden évben megrendezzük a Széchenyi napot.

Ekkor adjuk át iskolánk legeredményesebb előző tanévben végzett diákja számára a Széchenyi-díjat.

Ezt az elismerést volt igazgatónk, Bősze István alapította.

A kis elsősöket is ezen a napon avatjuk, a 8.-osok feltűzik nekik iskolánk jelvényét. Nincs tanítás, kirándulni megyünk, általában Váraljára, ahol a parkerdőben sok színes program vár ránk. Ezen a héten két ötödik osztály 3 napos erdei iskolai programon vesz részt, ahol  megismerkedhetnek a természet szépségeivel és nem hagyományos keretek között, játszva tanulhatnak.

Szeretnénk, ha hagyománnyá válna a sportnap, amikor gyerekek és felnőttek együtt mozoghatnak, sportolhatnak. 2011. szeptemberében 800-an fogtunk össze a közös mozgás örömére. A zumbán át a küzdősportokig többféle program közül választhatunk. Fő a jókedv és a mozgás!

Régi hagyományunk, hogy a felnőtteknek is szervez az iskola hangulatos szórakozási lehetőséget. Minden év novemberében a szülők-nevelők bálján tölthetnek el egy kellemes estét szüleink. A bál bevételét az iskolai programok támogatására használják fel.

Iskolánkban német és angol nyelv tanulására van lehetőség. Október végén 1 hetes nyelvi kavalkád keretében ismerhetjük meg a két nép szokásait, játékait. Ilyen hagyomány például a keksztörés, ahol mindenki megfelezheti a kekszét azzal, akit a barátjának tart. Ilyenkor lampionokat készítünk és felvonulunk a városban. Tökfaragó versenyen rémisztő töklámpásokat készítünk, ezekkel riogatunk minden látogatót. Boszorkánynak, szellemnek öltözünk, szakavatott zsűri értékeli elrettentő külsőnket.

Régóta szívügye az angol nyelvet tanítóknak, hogy eljussunk külföldre is. Az hatodikos angolosok minden évben Angliába utaznak. Közben megismerkedhetnek Párizs, Brüsszel nevezetességeivel is.

A németesek festői környezetben, Bautzenben tölthetnek majdnem két hetet. A kirándulásoknak mindig nagy sikere van, hetekig mesélik élményeiket.

A mi iskolánk ad otthont pályaválasztási napnak, amelyen a hetedik és a nyolcadik osztályosok vesznek részt. A környékbeli iskolák tanárai néhány diák segítségével bemutatják az iskolájukat. Erre a rendezvényre meghívjuk a környező általános iskolák végzőseit is.

Télen hozzánk is ellátogat a piros kabátos Mikulás, aki a bejáratnál édességet osztogat az érkező gyerekeknek. Az osztályokba is bekopog és várja énekeinket, verseinket, ezekért az osztályok édességet, gyümölcsöt kapnak. Este jó hangulatú diszkón vehetnek részt a felső tagozatosok.

Karácsonykor az alsósok és a felsősök külön ünnepelnek. Egy alsós és egy felsős osztály műsorral kedveskedik nekünk. Kedves színfoltja a napnak, amikor a tanárok énekelnek a diákoknak karácsonyi énekeket. Ezen a napon osztálykeretben teadélutánokat szervezünk,  ilyenkor kedves ajándékokkal lepjük meg egymást.

Üde színfolt iskolánk életében  a moderntánc tagozatosok vizsgája, amely mindig nagy közönséget vonz, valamint a nyolcadikosok koszorúcskája, ahol megismerjük a vagány nyolcadikos fiúk szelídebb oldalát is.

Farsangkor az alsósok és a felsősök két különböző napon ötletes jelmezekbe öltöznek. Előtte nagy a titkolózás, mindenki meglepetésnek szánja a műsorát. A bemutató után táncházat szerveznek az alsósoknak, mi, felsősök pedig diszkóban szórakozhatunk.

Márciusban minden második osztály műsorral készül, a színes összeállítást bemutatjuk szüleinknek és társainknak. Ezt az alkalmat lázas készülődés előzi meg. Ilyenkor mutatkozhatnak be eredményes szavalóink, zenészeink, táncosaink is.

Nagy hagyománya van iskolánkban a papírgyűjtésnek is. Az idén az osztályok egymással versengve gyűjtötték a papírhulladékot, gyarapítva ezzel az osztálypénzüket. A város által szervezett kupakgyűjtésen is részt veszünk, illetve fémdobozokat is gyűjtünk.

Minden évben nagyon várt esemény a Széchenyi Ödön tűzoltó verseny, amelyet minden májusban, a tűzoltóság bevonásával rendezünk meg. A verseny elméleti és gyakorlati részből áll, amelyre már hetekkel előbb készülnek a felső tagozatos társaink.

Minden évben nagyon várjuk az osztálykirándulásokat. Hosszú hetekig tervezgetjük, hogy milyen látnivalókat nézzünk meg. Mindig nagyon érdekes helyekre visznek minket osztályfőnökeink.

Gyermeknapon minden évben más programot szerveznek nekünk tanáraink. Eddig szinte sosem maradtunk az  iskolában, általában elmegyünk valahova a természetbe, ahol tréfás, érdekes programok várnak ránk.

Nyáron lehetőségünk nyílik arra, hogy különböző táborokban vegyünk részt. Az alsó tagozatosok a festői váraljai parkerdőben töltenek egy élményekkel teli hetet, mi, felsősök, Fonyód-Alsóbélatelepre megyünk, ahol a fürdésen kívül számos izgalmas elfoglaltságban lehet részünk.

A beszámolót készítették az 5. g osztály tanulói Holló Katalin magyar tanár segítségével