Határtalanul 2016

Határtalanul 2016, Erdély

„….idehozom magamnak a szülőföldet, a Hargitát, Rika rengetegét, Küküllőt, Csicsert, Budvárt, a pisztrángos patakokat, a virágos réteket, ellopom a bükkösöket, fehéren villámló nyirjeseket, az elveszett csodás magyar világot, és gyönyörű képek vonulnak el szemeim előtt……”

/ Nyírő József /

Nem tudjuk, és nem is akarjuk különleges módon leírni mindazt, amit az út során diákjainkkal láttunk, megcsodáltunk, átéltünk, megtanultunk, hiszen csak elcsépelt szavak, mondatok jutnak eszünkbe. De az elcsépelt szavak, mondatok annyira kifejezőek, hogy fölösleges újakra cserélnünk ezekeket.

Az út témája könnyedén megfogalmazható, hiszen jelképesen velünk volt Csaba királyfi, Tamási Áron, Attila fejedelem, Mátyás király, Petőfi Sándor, Márai Sándor, a Bolyiak, a furfangos góbé és még felsorolhatatlanul sok híresség, akik elmondtak mindent helyettünk. Az ő gondolataikat követve kerestük fel azokat a helyeket, ahol érezhettük és átérezhettük az általuk látottakat, alkotottakat és azt a kisugárzást, amit csak a csíksomlyói nyeregnél lehet.

Lényegében implicit módon ismertettünk, tanultattunk meg mindent az utazókkal, amit ez alatt az 5 nap alatt lehetett. Felfedeztettük velük Erdély ízeit, illatát, kultúráját, történelmét, földrajzi, biológia csodáit. Tudatosítottuk bennük az ott élők ragaszkodását a szülőföldhöz, nyelvükhöz, temetőikhöz. Érezhették azt, amit kevés nemzet tagjai, hogy 5-600 km. megtétele, s közben egy határ átlépése  után, ismét átléphettek egy mára már jelképes határon, ami valamikor országhatárunk volt.

Tanulóink megismerhették mindazt, amit eddig csak tankönyvekben, filmekben,mondákban láthattak, hallhattak s érezhették az ott élők szeretetét.

Nem zárulhatott volna jobban az út, hiszen rengetegszer hangzott el már az utolsó napon: Maradjunk még, menjünk vissza!

Az utazás a Magyar Állam „Otthon érezzük magunkat – magyarok, természeti szépségek Erdélyben” HAT-16-01-0514 pályzat keretében valósult meg 1.179.000 Ft  értékben.

A tanulmányi kirándulás 5 nap 4 éjszaka 2017. május 22. – május 26. között valósult meg.

A 2016 évi pályázati program bemutatása

A 2016 évi Határtalanul pályázat élményei diákszemmel

Tolnatáj TV híranyag 19.35-től : > : >

Úti kalauz